Thursday, July 8, 2010

Mike Tyson menangis di Raudah

Bekas juara tinju heavyweight dunia, Mike Tyson, kelihatan menangis ketika berada Raudah semalam dan menganggap dirinya bertuah kerana berada di satu daripada taman syurga. Berita ini dipetik daripada Agensi Press ketika itu Tyson berada di Madinah semalam, 7/7/2010.

Lawatan Tyson ke Arab Saudi untuk mengerjakan umrah ditemani Ketua Persatuan Dakwah Kanada, Shahzad Muhammad.

TYSON dengan pakaian ihram bersiap untuk ke Makkah bagi menunaikan umrah, dua hari lepas.

Kata Shahzad, Tyson menjadi begitu emosional ketika mengucapkan salam kepada Rasulullah (SAW) “Dia menangis lebih setengah jam ketika berdiri di depan makam Nabi sambil mengangkat tangannya.

“Tyson terus berada di kawasan Raudah selama beberapa jam untuk bersolat, membaca al-Quran dan berzikir,” katanya.

Dia kemudian menukar pakaian untuk mengenakan ihram sebagai persediaan mengerjakan umrah.

Sementara itu, kedatangan Tyson menarik perhatian orang ramai yang berpusu-pusu untuk melihatnya dari dekat.

Sesetengah pihak sanggup menunggu berjam-jam di hotel didiaminya berhampiran Masjid Nabawi semata-mata mahu mengambil gambarnya. Malah, dia terpaksa diiring pengawal keselamatan untuk ke masjid bagi menunaikan solat Zuhur kerana orang terlalu ramai berada di laluan berkenaan.

Tindakan Tyson mengenakan tutup kepala bagi mengelak daripada dikenali juga gagal dan dia terus diekori peminatnya. Tyson berkata, dia memang gembira diterima baik orang ramai di Tanah Suci.

“Cuma, saya harap tidak diganggu dan biarkan saya menikmati pengalaman beribadah di sini,” katanya.

Selain Masjid Nabawi, Tyson turut meluangkan masa menziarahi Masjid Quba, Masjid Qiblatain (Masjid Dua Kiblat) dan Universiti Islam Madinah. Tyson memeluk Islam ketika di penjara selepas didapati bersalah mencabul kehormatan seorang model kulit hitam.

Ketika berada di Kazakhstan minggu lalu, bekas peninju itu berkata, dia amat takut kepada Allah. Perasaannya seolah-olah menggambarkan betapa agungnya Allah pada dirinya. Dia juga menyeru supaya sentiasa berasa tawadhuk dan rendah diri disamping menanam perasaan takut dan berharap kepada Allah setiap masa.

Muhammad Ali dizaman kegemilangannya

Sebelum ini bekas juara tinju dunia kategori yang sama seperti Tyson juga telah memeluk Islam. Siapa yang tidak kenal Muhammad Ali, yang asalnya bernama Cassius Marcellus Clay Junior. Muhammad Ali mendapat hidayah pada usia 22 tahun ketika berdampingan dengan tokoh Muslim dari Nation of Islam (NOI), Elijah Muhammad, pada tahun 1964. Muhammad Ali pernah berkata, api neraka itu lebih panas dari api dunia, perkara ini berlaku apabila beliau mengambil mancis lalu membakar pada tangannya setiap kali dia melihat maksiat.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails