Tuesday, August 10, 2010

Bulan kemuliaan yang ditunggu-tunggu golongan muqarrabin telah tiba.

"Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan atas kamu puasa Ramadhan sebagaimana telah diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu" (QS Al-Baqarah : 183)

PENGERTIAN RAMADHAN

Perkataan Ramadhan berasal dari kata dasar ‘ra-mim-dal’, yang bererti “panas” atau “panas yang menyengat”. Perkataan ini berkembang sehingga ertinya membawa maksud “menjadi panas atau sangat panas”, atau diertikan juga sebagai “hampir membakar”. Oleh itu makna Ramadhan boleh diringkaskan sebagai waktu atau keadaan di mana seseorang merasa panas, mulut terasa kering dan tekak terasa haus disebabkan sedang berpuasa.

Bulan Ramadhan yang ditunggu-tunggu orang mukmin

Pada bulan Ramadhan umat Islam diwajibkan berpuasa kerana dengan puasalah nafsu akan terdidik. Bahkan dengan rahmat Allah S.W.T di bulan ini segala syaitan dan iblis dibelenggu dan Allah juga membuka pintu syurga dan menutup pintu neraka. Maka dalam situasi demikian kita hendaklah mengambil peluang untuk menguatkan jiwa dan rohani dengan mengerjakan amal ibadah seperti sembahyang tarawih dan membaca Al Quran sesuai dengan kemuliaan dan kebesaran bulan tersebut.

KEISTIMEWAAN BULAN RAMADHAN

Bulan ramadhan adalah bulan yang memiliki kesucian dan keistimewaan yang banyak. Di antara keistimewaan-keistimewaan bulan ramadhan ialah :

1- Bulan yang terpilih untuk melakukan ibadah puasa dan ibadah-ibadah lain sebagai tanda kesyukuran kepada Allah atas segala nikmat-Nya.

2- Bulan yang telah dipilih oleh Allah SWT diadakan suatu malan yang sangat tinggi nilainya, iaitu “Malam Lailatul Qadar”

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : “Sesungguhnya telah datang kepadamu bulan ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah menfardhukan atas kamu berpuasa didalamnya. Dibuka didalamnya segala pintu syurga, dikunci didalamnya segala pintu neraka, dan dibelenggu didalamnya segala syaitan. Didalamnya ada satu malan yang lebih baik dari seribu bulan (malam lailatul qadar). Barangsiapa tiada diberikan kebajikan malam itu, maka sesungguhnya tidak diberikan kebajikan kepadanya.” [HR Ahmad, An Nasa’I dan Al Baihaqi dan Abu Hurairah]

3- Bulan yang dipilih untuk sembahyang terawih dimalamnya. Sembahyang terawih adalah sembahyang sunat yang hanya ada di bulan ramadhan. Sepanjang malam bulan ramadhan disunatkan mengerjakan sembahyang terawih secara berjemaah.

4- Bulan yang dipilih untuk kita memperbanyakkan amal ibadah, seperti membaca Al-Quran, membanyakkan sedekah, sembahyang sunat dan sebagainya.

5- Bulan yang berlakunya kemenangan dipihak Rasulullah SAW menawan Kota Makkah. Disaat itu berakhirlah penyembahan berhala disisi Kaabah dan Makkah menjadi suci sebagaimana yang Allah SWT kehendaki.

6- Berlakunya Nuzul Al-Quran pada 17 ramadhan yang disambut setiap tahun sebagai memperingati kesempurnaan Al-Quran. Diturunkan kepada Rasulullah SAW.

7- Dipelihara daripada dosa.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : “Sembahyang lima waktu, jumaat ke jumaat, ramadhan ke ramadhan menutupi dosa-dosa yang dilakukan diantara, asal sahaja dijauhi segala dosa besar.” [HR Muslim dan Abu Hurairah]

8- Dibuka pintu syurga, ditutup pintu neraka. Syaitan dibelenggu.

 Syaitan dirantai bila tibanya Ramadhan

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Pada suatu hari, aku berada disisi Uqbah bin Farqad sedang dia menceritakan tentang hal ramadhan, maka datanglah kepada kami seorang lelaki dari sahabat Rasul.

Setelah orang itu dilihat oleh Uqbah, dia pun merasa takut lalu berdiam diri. Maka orang itu menceritakan tentang hal ramadhan, katanya: “Saya mendengar Rasulullah SAW berkata : “Didalam bulan ramadhan dikunci segala pintu neraka, dibuka segala pintu syurga dan dibelenggu segala syaitan.”


Berkata Nabi lagi, “Seorang Malaikat berseru, “Wahai segala orang yang menghendaki kebajikan bergembiralah kamu dan wahai orang yang menghentikan kejahatan tahanlah diri kamu. “Malaikat terus-menerus berseru, sehingga habis bulan ramadhan.”
[HR Ahmad dan Nasa’i]

9- Mendapat perhatian, keutamaan dan ganjaran dari Allah SWT;

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : “Rasulullah SAW bersabda, Telah diberikan kepada umatku dibulan ramadhan lima perkara yang belum pernah diberikan kepada seseorang nabi sebelumku :

a) Dipermulaan bulan ramadhan Allah melihat kepada umatku, barangsiapa Allah lihat kepadanya, nescaya tidak diazabnya selamanya.

b) Bau mulut mereka diwaktu petang hari lebih wangi disisi Allah dari bau kasturi.
c) Para Malaikat memohon ampunan untuk mereka disetiap hari dan malam.
d) Allah menyuruh kepada syurganya serta berkata kepadanya, “Bersiaplah kamu dan berhiaslah kamu untuk hamba-hamba- Ku. Mereka hampir beristirehat dari kepayahan dunia, menuju ke negeri-Ku dan kemuliaan-Ku.
e) Pada akhir malam bulan ramadhan, Allah mengampuni semua dosa mereka. 

 
Seorang lelaki dari Sahabat bertanya : “Apa itu Lailatul Qadar ya Rasulullah?” Nabi SAW menjawab : “Apakah engkau tidak melihat kepada pekerja-pekerja yang bekerja. Apabila mereka telah selesai dari pekerjaan mereka, nescaya disempurnakanlah upah-upah mereka.” [HR Ahmad, Al Bazzar, Al Baihaqi dari Jabir]

10- Sejarah berlakunya perang Badar Al Qubra. Kemenangan pihak Islam menjadi penentu sejarah kegemilangan Islam.

11- Sejarah berlakunya penaklukan Kota Makkah oleh Rasulullah SAW dan tamatnya agama berhala. Bulan yang berlakunya kemenangan dipihak Rasulullah SAW menawan Kota Makkah. Disaat itu berakhirlah penyembahan berhala disisi kaabah dan Makkah menjadi suci sebagaimana yang Allah SWT kehendaki.

12- Setiap solat terawih mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Bulan yang dipilih untuk solat terawih pada malamnya. Solat terawih adalah sembahyang sunat yang hanya ada dibulan ramadhan. Sepanjang malam dibulan ramadhan disunatkan mengerjakan solat terawih secara berjemaah.

13- Hanya dibulan ini dituntut sebanyak-banyak ibadah berbanding dibulan-bulan yang lain. Bulan yang dipilih untuk kita membanyakkan amal ibadah seperti membaca Al-Quran, membanyakkan solat sunat dan sebagainya. Bulan ini segala doa dan apa-apa yang diminta insyallah dimakbulkan Tuhan.

14- Para syaitan dirantai atau dibelenggu moga dengan itu maksiat berkurangan. Pada malam permulaan ramadhan Nabi SAW bersabda : “Pada permulaan malam ramadhan, para syaitan dan jin yang jahat dibelenggu serta pintu-pintu neraka dikunci, tidak ada satu pun yang terbuka. Pintu-pintu syurga dibuka dan tidak ada satu pun yang dikunci. Pada setiap malam ada yang memanggil : “Hai orang-orang yang mendambakan kebajikan menghadaplah, dan hai orang-orang yang mendambakan keburukan, menyingkirlah. Allah pada setiap malamnya akan membahaskan ramai orang dari neraka.”

 Ketibaanmu dirai, pemergiaanmu ditangisi. Ramadhan Mubarak

Nyata sekali terlalu banyak keistimewaan dan kebajikan atau kebaikan dibulan ramadhan. Jadi tidak hairanlah para Sahabat dan Salafussoleh  dan orang-orang yang beriman begitu merindukan saat-saat di bulan Ramadhan. Berdoalah moga Allah SWT pertemukan dengan ramadan dan ia lebih baik dari sebelumnya. Ahlan wasahlan YA RAMADHAN!!

1 comment:

pacifist said...

salam ziarah sahabat.
selamat menyambut ketibaan bln ramadhan.semoga thn ini lbh baik dari thn sebelumnya..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails